Валіза або дорожня сумка: що взяти в поїздку

Валіза або дорожня сумка: що взяти в поїздку

Початківці мандрівники часто губляться в питанні, що ж взяти з собою в поїздку: дорожню сумку або валізу? Щоб визначитися з вибором, потрібно знати недоліки та переваги обох варіантів. Про них ми сьогодні і поговоримо.

Мета поїздки

Для правильного вибору варіанту багажу потрібно відштовхуватися від цілей вашої поїздки. Там, де підійде валіза, дорожня сумка може бути не до місця. І навпаки.
Дорожня сумка стане ідеальним варіантом для:

  • Відряджень на 2-5 днів. У робочі поїздки не часто беруть з собою велику кількість речей. До того ж, з поїзда або з аеропорту ви можете поїхати прямо на робочу зустріч. Носити з собою об'ємну валізу буде не дуже зручно. Сумку можна закинути на плече, а потім залишити в будь-який - навіть невеликий - камері схову.
  • Автобусних турів. Якщо вашим основним транспортом пересування стане автобус, то чемодан в салоні розмістити буде дуже складно. А здавати його в багажне відділення не дуже зручно: в будь-який момент вам може знадобитися щось з речей. Сумку можна закинути на верхню полицю, так вона завжди буде в межах досяжності.
  • Шопінг-турів. Якщо мета вашої поїздки - це походи по магазинах, то вибирайте сумку. Вона часто ширше валізи, оскільки може розширюватися в розмірах, а в порожньому вигляді її перевозити набагато простіше. До того ж, в один виріб може поміститься ще кілька порожніх дорожніх сумок. Валізи так просто з собою не візьмеш.

Пластикову або тканинну валізу варто взяти в наступних випадках:

  • Тривала відпустка. Чемодан дозволить не тільки перевезти велику кількість речей, але і збереже їх форму і зовнішній вигляд за рахунок твердого корпусу.
  • Переїзд. В цьому випадку ви зможете упакувати у валізу все найцінніше: документи, техніку, цінні речі. Якщо поїздка планується тільки в один кінець, то чемодан стане відмінним варіантом.
  • Ділова поїздка. Іноді відрядження є поїздкою на бізнес-зустріч або вечерею з діловими партнерами. На таких заходах існує строгий дрес-код. Щоб ваш костюм або вечірня сукня не пом'ялися, відмовтеся від сумок і візьміть з собою пластикову або тканинну валізу.

Перевезення тендітних речей. Якщо вам необхідно транспортувати техніку, кришталь, кераміку або інші речі, які б'ються, то найкраще вибрати валізу на колесах. У такій поклажі менше ймовірності, що предмети ушкодяться або розіб'ються.
Але є й інші критерії вибору багажу для подорожей. Після того як ви визначилися з цілями, зверніть увагу ще на кілька пунктів.

Вага / об'єм

Вага ваших речей - це визначальний фактор. Якщо ви плануєте перевозити важкі об'ємні речі, то від дорожньої сумки краще відмовитися і вибрати для подорожі валізу. Носити тяжкості в руках або на плечі дуже незручно і навіть небезпечно. Можна пошкодити спину і до кінця поїздки мучитися від болів в руках або плечах.

Якщо чемодан вам не підходить, то для перевезення важких речей вибирайте дорожню сумку на колесах. Вона також знизить навантаження безпосередньо на ваші руки.


Важливим критерієм будуть і обмеження на провезення багажу або ручної поклажі в авіакомпаніях. Найбільш поширені параметри безкоштовного провозу багажу:

  • Для тарифів "Економ-класу" - до 23 кг.
  • Для квитків "Бізнес-класу" - до 32 кг.
  • "Бізнес-клас" з підвищеною комфортністю дозволяє взяти з собою дві поклажі по 32 кг.

Ручною поклажею вважаються невеликі сумки вагою до 10-15 кілограм і розмірами не більше 55/40/23 см.
За багаж, що перевищує зазначені параметри, доведеться доплачувати окремо.

Міцність

Мало хто вибирає сумку або валізу на один раз. Тому тут в гру вступає параметр міцності.
За всіма відгуками туристів в міцності виграє валіза. По-перше, при пошитті цих виробів використовуються більш щільні і якісні матеріали. По-друге, всі валізи проходять краш-тести на "витривалість". До того ж, ручки валіз не стираються і не рвуться як у дорожніх сумок, тому що виконані з пластика або інших твердих матеріалів.

Валізи бувають двох видів: тканинні і пластикові. Перший тип вважається самим довговічним. Тканина рідко рветься, легко чиститься від забруднень, дозволяє вмістити більше речей, тому що розширюється. Пластикову валізу потрібно вибирати якісніше. Якщо купити китайський виріб, то корпус може пошкодитися, тріснути після першого ж неакуратного руху (при падінні, зіткненні).

Єдине слабке місце валіз - це колеса. Саме вони найчастіше приходять в непридатність. Особливо при експлуатації на українських дорогах.
Дорожня сумка менш довговічна. Досвідчені мандрівники знають, що найчастіша проблема дорожніх сумок - це їх ручки. Вони можуть протертися від частого дотику, можуть відірватися від занадто великого навантаження, а можуть перекручуватися і тиснути на плече або долоню.

Шви у сумок теж розходяться частіше, ніж у валіз. Справа в тому, що сумки не оснащені твердим корпусом. І мандрівники нерідко намагаються цим скористатися і складають в сумку більше речей, ніж вона здатна вмістити. Через це у дорожніх сумок рвуться шви, і ламаються замки.

Захист

Про захист речей від пошкоджень ми вже говорили, тепер розповімо про захист від крадіжки. І в цьому параметрі першим виявляється валіза.
При далеких поїздках за кордон найважливіше, щоб документи залишилися в цілості й схоронності. Нерідко валізи постачають кодовими замками, розкрити який без знання коду буде проблематично. До того ж, непомітно відкрити кілька замків валізи набагато складніше, ніж проникнути в дорожню сумку.

Навіть незважаючи на те, що сумки проходять як ручна поклажа і рідко здаються в багажне відділення, ви не можете бути впевнені, що вона завжди буде у вас на увазі. Якщо плануєте везти цінні речі в загальному багажі, а не в натільній сумці, то вибирайте саме валізу.

Дизайн / зовнішній вигляд

Якщо ви розглядаєте поклажу як доповнення до образу, то тут безперечна перевага у дорожніх сумок. Вони бувають всіляких забарвлень і форм. Сумка, підібрана зі смаком, може стати відмінним аксесуаром.
Валізи теж мають різні забарвлення. Але форми у них, в основному, однотипні. І ви навряд чи будете всюди возити з собою валізу. Навіть якщо вона ідеально доповнить ваш наряд.

Висновок

Валізи володіють великою кількістю переваг, ніж дорожні сумки. Це міцність, місткість, збереження речей від крадіжки і пошкоджень, зниження навантаження на плечі і руки. Але вони також менш маневрені, їх не завжди можна залишити на зберігання через великі габарити.
Дорожні сумки - це ідеальні варіанти для непосид. Якщо вам не сидиться в одному місті, ви віддаєте перевагу автобусним турам, розміреним відпусткам в готелі, то запасайтеся кількома варіантами дорожніх сумок на різні випадки життя.

Опубликовано 2019-11-08 Головна