2-х і 4-х колісні валізи: яку вибрати?

2-х і 4-х колісні валізи: яку вибрати?

Правильний вибір валізи залежить від багатьох факторів. Мінімум, що потрібно врахувати - обсяг багажу, мета і вид поїздки. Багато людей помилково роблять акцент на місткому обсязі, великій кількості блискавок, кишень і коліс. Але такий принцип вибору слід застосовувати не завжди. І якщо зовнішній вигляд - це справа смаку, то про деякі елементи валізи слід поговорити окремо.

Особливості коліс

Якими вони повинні бути? При виборі слід враховувати:

  • маневреність;
  • наявність підшипників;
  • матеріал виготовлення.

Розберемося більш детально.

Незалежно від мети та виду поїздки, слід вибирати валізи з максимально зручним розміром коліс. Саме цей фактор впливає на маневреність. Оптимальним рішенням стане діаметр до 10 см. А ось підшипники, які найчастіше встановлюються на валізи з двома колесами, забезпечують більш плавний рух аксесуара. Щодо матеріалу виготовлення, варто сказати, що пластмасові варіанти слід виключити одразу. Віддавайте перевагу валізах з колесами з поліуретану. Вони менше стираються, добре справляються з вібраціями і не залишають після себе слідів.

Перейдемо до кількісних показників і розберемося в тому, які ж валізи краще - з двома або чотирма колесами?

Валізи 2-х колісні

Двоколісні варіанти найбільш поширені. Вони мають високу прохідність. Особливо добре себе проявляють валізи з великими колесами. Що стосується конструктивних особливостей, то зазвичай вони «втоплені» в корпус, що дозволяє їх захистити від ударів і інших механічних впливів. З переваг виділимо і те, що їх досить легко міняти в разі поломки.
Переваги і недоліки
Щодо переваг, виділимо:
наявність додаткової пластикової рами-захисту навколо коліс;
надійність;
довговічність;
легке пересування як по гладенькій підлозі на вокзалі, так і по піску, снігу, бруківці.
До мінусів віднесемо:
необхідність везти багаж тільки позаду себе;
1/3 ваги багажу припадатиме на руку, так як валіза буде в напівлежачому положенні;
наявність додаткового навантаження на людину при повному завантаженні багажу.

Валізи 4-х колісні

Конструкція коліс такого валізи найбільш функціональна. Обертаються вони в різні боки (на 360 градусів). Поклажу можна везти досить швидко, причому вібрації і тремтіння багажу мінімальні. Добре проявляє себе і на нерівних поверхнях.

Переваги і недоліки

Можна виділити мінімум 7 основних достоїнств таких валіз:

  • є можливість котити його поруч або перед собою;
  • поклажа повністю стоїть на поверхні, не навантажуючи руку людини;
  • вага валізи розподілена рівномірно;
  • можливість посадити дитину на валізу в момент очікування рейсу;
  • продумана конструкція (кожне колесо закріплено на своїй осі);
  • презентабельний зовнішній вигляд;
  • є можливість везти валізу під нахилом, якщо є в цьому необхідність.

Не варто забувати і про діаметр коліс. Слід звернути свою увагу на конструкції валіз, в яких два задніх колеса трохи більше передніх. Це дозволить нахиляти валізу при необхідності, перетинаючи з ним брущаті або піщані дороги.

Трохи про мінуси:

  • на нерівних ділянках дороги рекомендується переносити валізу, щоб виключити ймовірність поломки коліс;
  • найбільше такі аксесуари підходять для використання в умовах сухої погоди;
  • на снігу такий чемодан буде злегка буксирувати.

Але зауважимо, що чотириколісні валізи можуть бути як зі стандартними колесами, так і з подвійними. Останній варіант найбільш надійний. Тому, якщо ви відправляєтеся в довгу подорож або ви маєте важку поїздка з пересадками в інших країнах, тоді віддати свою перевагу слід багажу з чотирма подвійними колесами. У них підвищена маневреність, досить висока прохідність на складних ділянках дороги. Крім цього, такі валізи можна котити як на чотирьох, так і на двох колесах. Зазвичай вони оснащені додатковим конструкційним захистом, який дозволяє вберегти колеса від ударів і пошкоджень.

Висновки

Підводячи підсумки, слід сказати наступне: вибираючи валізу, обов'язково враховуйте вид і дальність вашої поїздки. Якщо ви відправляєтеся в нетривале відрядження, тоді варто вибирати невеликі валізи з двома колесами. У разі довгої подорожі - більш об'ємний багаж, оснащений чотирма ходовими елементами. Так ви знизите навантаження на руки, а також зможете швидко переміщатися з одного кінця аеропорту в інший.

Найголовніший критерій вибору, незалежно від кількості коліс, - якість матеріалів. Причому це відноситься як до коліс і ручки, так і до самого корпусу валізи. Матеріали повинні бути міцними, але разом з тим досить легкими та гнучкими. Це виключить ймовірність поломки і псування поклажі.

Опубликовано 2019-11-08 Головна